LEPIDÓPTEROS

A península Ibérica posúe un rico patrimonio natural con máis de 200 espazos naturais protexidos que supoñen o 6% do seu territorio, sendo este o de maior diversidad de hábitats da Unión Europea. Por suposto, tamén é un territorio rico en especies. A fauna da Península Ibérica caracterízase por posuír a maior riqueza biótica de Europa occidental, cun total de entre 50.000 e 60.000 especies animais, máis do 50% das existentes na Unión Europea. Iso é debido a dous factores, á súa posición xeográfica entre o Atlántico e o Mediterráneo e entre África e Eurasia, e a gran diversidad de hábitats e biotopos, consecuencia dunha variedade considerable de climas e rexións ben diferenciadas. Neste escenario tan diverso, o número de especies de Lepidópteros aínda sendo difícil de precisar, dada a amplitud do grupo e a disparidad dos datos, pode roldar ao redor de 4.000 especies.


Figura 1

 

Os Lepidópteros (bolboretas) sempre exerceron unha gran atracción, en particular determinadas familias con especies vistosas, rechamantes cores e gran tamaño. Iso xerou, en pobos e culturas diferentes, lendas, mitos e supersticiones. Os nosos devanceiros tampouco puideron escapar á beleza, embrujo e fragilidad destes insectos, crearon as hadas (Fig. 1) e as lendas que falan delas. Seres diminutos, con ás de bolboreta nas costas; vestidas con traxes feitos con follas de arboles e flores silvestres. Compañeiras amorosas dos amantes, poetas, músicos, escultores, escritores e toda persoa relacionada coa arte. Tamén son cariñosas, esquivas, invisibles e caprichosas. Algunhas delas son hadas convertidas en tales pero que antes foran humanas. Estas convertéronse en hadas por mor dalgunha infracción contra a natureza (xa que é o sitio onde viven), sendo castigadas por iso a ter tal aparencia, ata a vivir no mundo das hadas. Poden ser desencantadas de diversos xeitos en datas concretas do ano, como na noite de San Juan, cando se asoman ás augas cristalinas e piden ser desencantadas.

Así parecen ser nosas protagonistas de hoxe. Por iso, é probable que poidades seguir o seu voo e observalas brevemente, cando se pousan sobre as flores pero recordade, son hadas e as causas polas que foron convertidas en tales. E así, mentres lle contaba a Angela algunhas das súas particularidades, fun tomando algunhas notas para escribirvos algo sobre estes fascinantes seres.

 

Familia Papilionidae

A palabra papilio é o término latino utilizado na antiga Roma para referirse ás bolboretas

Figura 2
Figura 3

Parnassius apollo Linneo, 1758 (Fig.2 e 3)

Sobre o seu nome..

Parnaso foi fillo de Poseidón segundo a mitología grega (Fig.4) . A el atribúese a fundación do Oráculo de Delfos no monte que leva o seu nome e onde habitaban as musas, feito este que fixo de tal lugar a simbólica patria de todo poeta. Apolo (Fig.5), fillo de Zeus e gemelo de Artemisa, preséntase tanto na mitología grega como na romana como deus da luz, da medicina e das artes. En moitas ocasións, represéntaselle nun gran carro do que tiran catro esveltos cabalos acompañado das Horas (deusas da natureza e as estacións e máis tarde da orde e a xustiza) representadas con ás de bolboreta, túnicas e un ramo de flores.

Figura 4
Figura 5

Como se recoñece..(Figs. 2, 3)

Bolboreta relativamente grande que pode alcanzar unha envergadura de 8 cm. É fácilmente reconocible pola cor predominantemente branco das súas ás con manchas negras e vermellas e áreas grisáceas máis ou menos extensas. A parte marginal do á anterior atópase desprovista de escamas e presenta un aspecto hialino. A á posterior presenta dous grandes ocelos vermellos, con pupila branca rodeados por un anel negro, cuxa forma e cor pode presentar variacións locais (Fig.3).

A oruga é negra e presenta unha banda subdorsal de manchas conspicuas amarelo-anaranjadas e fina pilosidad negra

 

Algo sobre a súa bioloxía...

O adulto voa entre xuño e agosto (dependendo da zona pódese observar algún individuo desde maio a setembro), en altitudes comprendidas entre os 800 e 3.000 m. A apolo necesita, para poder completar o seu ciclo vital, de zonas abertas, cunha vegetación predominantemente herbácea, nas que crezan as plantas nutricias das que se alimentan as súas larvas. En contornas naturais, esas condicións son esencialmente as dos prados de montaña, salpicados de zonas pedregosas, nos que abundan esas plantas. O pastoreo propiciou a aparición de zonas que presentan tales características a altitudes inferiores, pero o abandono desas prácticas conduciu, á desaparición da especie de moitos destas lugares, recolonizadas por unha vegetación moito máis densa e pechada.

As femias poñen os ovos brancos, hemisféricos e cubertos de pústulas, que quedan adheridos á planta nutricia. No mes de setembro nacen as larvas (Fig.6) para alimentarse ligeramente e descender logo ao pié da planta, onde invernarán, renovando a alimentación na primavera seguinte.


Figura 6


A larva presenta coloración aposemática e as súas plantas nutricias constitúenas varias especies do xénero Sedum (S. album, S. amplexicaule, S. forsterianum, S. sempervirum, S. telephium, S. brevifolium)

 

 

INDICADOR de CAMBIO CLIMATICO

O sobrecalentamiento do planeta está xerando unha redución xeneralizada das súas hábitats. É unha especie restrinxida en xeral a hábitats moi reducidos, e calquera factor que incida directamente sobre a especie nas cotas máis baixas da súa distribución constreñirá á especie nuns límites que poden facer inviable a súa supervivencia en moitas localidades. Calculouse que nalgunhas poboacións meridionales e illadas, como as existentes en Penyagolosa (Castellón), un aumento de 0,1º C anuais podería conducir á desaparición destas poboacións en algo máis de 30 anos.

 

GRADO DE AMEAZA

Categoría UICN: Vulnerable

A principal ameaza para a especie a nivel mundial é a modificación do hábitat, a través de factores como a frecuentación turística, reforestación de pastizales de montaña, instalación de pistas de esquí, sobrepastoreo intensivo, fragmentación do territorio por construción de estradas, etc.; Ata época recente, a recolección para coleccionismo apuntouse tamén como un importante factor de risco.

 

ESTADO DE PROTECCIÓN

Catálogo Español de Especies Ameazadas: Non catalogada

A área de distribución desta especie é amplísima e cobre prácticamente todas as zonas templadas e frías de Eurasia.

 

Parnassius mnemosyne (Linneo, 1758) (Figs. 7, 8)

Figura 7
Figura 8

Sobre o seu nome..

Parnaso (Fig. 4) foi fillo de Poseidón segundo a mitología grega. A el atribúese a fundación do Oráculo de Delfos no monte que leva o seu nome e onde habitaban as musas, feito este que fixo de tal lugar a simbólica patria de todo poeta. Mnemosyne (Fig. 9) dedicado a Mnemosine, deusa da memoria, filla do Ceo e a Terra, e nai das Musas.

 

Como se recoñece...(Figs. 7, 8)

Presenta unha envergadura alar de 5 a 6 cm. Dorso alar branco con venas e manchas de cor negra ou grisáceas. Aprécianse dúas manchas no centro e extremo externo da cela do á anterior, e unha franxa escura ao longo da base e bordo anal do á posterior. O ápice do á anterior é de aspecto hialino, cunha ampla zona apical desprovista de escamas, e máis ou menos escuro. Existe dimorfismo sexual, presentando as femias unha maior extensión nas zonas escuras.

A oruga é negra cunha banda lateral de puntos amarillentos, polo demais moi parecida á oruga de P. apollo


Figura 9

Algo sobre a súa bioloxía....

O adulto ten un período de voo curto (entre maio e agosto, aínda que a maioría concéntranse no mes de xullo), en altitudes comprendidas entre 600 e 2.300 m, cun óptimo entre os 1.500 e 2.000 m

A planta nutricia da larva é Corydalis adoitada e C. cava. Viven en zonas limpas, libres de intervención humana. Presenta 5 estadíos larvarios, invernando en forma de ovo.

 

GRADO DE AMEAZA

Categoría UICN: Non catalogada

Convenio de Berna: vulnerable

 

ESTADO DE PROTECCIÓN

Catálogo Español de Especies Ameazadas: Non catalogada

Características do área de distribución en devandita rexión biogeográfica: Na Península ibérica atópase restrinxida aos Pirineos oscenses e cataláns, con numerosas colonias illadas entre si, en altitudes comprendidas entre 600 e 2.300m, cun óptimo entre os 1.500 e os 2.000 m.

 

Medidas de Conservación

A protección do hábitat é indispensable.

 

Distribución

En Europa Central localízase principalmente no piso montano en altitudes intermedias, en claros de bosques e zonas máis ou menos abertas e arbustivas onde a planta nutricia é abundante.

 

Zerynthia rumina (Linneo, 1758) (Fig. 10)

Nome vulgar: arlequín

 


Figura 10

 

Sobre o seu nome....

Figura 11

Zerynthia, dedicado a Cerintio, xudeu heresiarca do ano 88, de orixe xudía. Rumina, segundo a mitología romana, era unha deusa campestre que protexía ás nais e nenos en idade lactante, e por extensión, ao resto do mundo animal. Así, se erigió un tempo no seu honor no mesmo lugar no que Rómulo e Remo foron rescatados pola loba e no cal ofrecíase leite como sacrificio.

 

Como se recoñece (Fig. 10)

Lonxitude do bordo do á anterior é de 2,0-2,5 cm. Os imagos desta especie son inconfundibles. Sobre as súas ás predomina a cor amarela crema sobre o que alternan cun deseño ajedrezado franxas negras de extensión e forma variables. As manchas vermellas, aínda que menos numerosas tamén están presentes na base e extremo da cela e zona postdiscal cerca do ápice, xunto a unha zona pequena sen escamas de aspecto vítreo. O corpo, de cor escura, presenta dúas manchas amarelo anaranjado nos laterales de cada un dos segmentos abdominales.

 

Algo sobre a súa bioloxía

Figura 12

É unha especie que se adapta a unha gran variedade de hábitats. As femias depositan poucos ovos sobre o envés das follas da súa planta, a cal seleccionan cuidadosamente. As orugas (Fig. 12) nacen 10 ó 15 días despois e poden consumir follas, flores e froitos de Aristolochia paucinervis e menos frecuentemente de A. pistolochia e A. baetica. Estas plantas presentan toxinas, aínda que resultan inocuas para a oruga que as acumula. As orugas presentan unha coloración aposemática que indica a toxicidade potencial. Entre xuño e xullo a oruga fai unha crisálida onde hiberna suxeita con fíos de seda sobre ramas ou pedras, ás veces protexida por un tosco niño que constrúe nas proximidades da súa planta nutricia ou ata baixo pedras.

É unha especie habitual nos claros do encinar e robledal, tamén ocupa laderas rocosas con abundante floración. En zonas baixas da vertente sur a planta utilizada é A. baetica, que posúe folla perenne e que crece a modo de enredadera en zonas con sustrato algo húmido e ao abrigo de algarrobos, cañaverales e rocas. É nestes lugares onde pode aparecer unha segunda xeración, que xorde coas primeiras choivas de finais de verán ou principios de outono.

GRADO DE AMEAZA

Directiva hábitats: fora de perigo

 

Medidas de conservación

A protección do hábitat é indispensable

Distribución

Z. rumina distribúese polo Mediterráneo occidental suroeste de Europa e norte de África. Na Península Ibérica está repartida de xeito uniforme, aínda que está ausente da franxa cantábrica norte.

 

Iphiclides feisthamelii (Duponchel, 1832) (Fig. 13)


Figura 13

Sobre o seu nome..

Figura 14

Ificlides, irmán de Heracles, foi un dos Argonautas que acompañou a Jasón na procura do Vellocino de ouro. Entre as súas habilidades destacaba pola súa veloz carreira (asimilable quizais ao voo vigoroso que pode presentar a Ihiclides podalirius si vese molestada). Podalirio (Fig. 14) , tal e como se indicou anteriormente, era un dos irmáns de Macaón, e como pretendientes de Helena, ambos participaron na guerra de Troya.

 

Como se recoñece..

Especie de gran tamaño co bordo do á anterior de 3,5 a 4,2 cm. As ás dianteiras son de cor crema-amarillento e atópanse surcadas por bandas negras que se van estreitando desde o bordo á base do á. As ás posteriores presentan unhas rechamantes prolongaciones en forma de colas que na súa base atópanse flanqueadas por escamas de cor azul metálico. A zona anal presenta uns ocelos de cor negra na base e avermellado no seu bordo superior, dotados dunha lúnula azul metalizada no seu interior. As ás posteriores son similares. As femias presentan tonalidades máis amarillentas e o seu tamaño é considerablemente maior. Os exemplares de xeracións posteriores son de maior tamaño e apreciablemente máis claros.

 

Algo sobre a súa bioloxía.....

Voa en dous ou tres xeracións, a primeira ten lugar ao longo da primavera e a última pode completarse entre o verán e parte do outono. As femias percorren infatigablemente as súas hábitats para realizar postas dun ou dous ovos sobre as súas plantas hospedadoras.

 


Figura 15

 

As orugas (Fig. 15) nacen en poucos días e aliméntanse de xeito preferente da folla de especies do xénero Prunus, entre as que atopamos diversas especies cultivadas. Outras plantas que poden hospedar ás súas orugas son Crataegus monogyna ou Sorbus sp. Hiberna no interior da crisálida, que se encosta con fíos de seda en tallos grosos da planta nutricia ou directamente entre a vegetación da súa base. Os adultos ostentan un voo potente, rápido e con longos planeos, e poden obter néctar dunha considerable diversidad de plantas. Un comportamento non exclusivo, pero si bastante habitual, desta especie é a realización de "hilltopping", voos repetitivos en torno a pequenos collados e cimas.

Esta especie presenta unha extensa distribución no sur de Europa e o norte de África e en consecuencia os hábitats que pode ocupar son variados. Os pinares cun maior grado de naturalización e os encinares tamén adoitan albergar a esta especie xa que neles é habitual a presenza de plantas nutricias e, o que adoita ser menos limitante, de fontes de néctar.

 

Conservación

O abandono agrícola e os cambios nos usos do territorio constituíron unha perda de hábitat para esta especie de lepidóptero. A naturalización das plantaciones de piñeiro e a colonización dos matorrales que constitúen as plantas nutricias das súas orugas poderían constituír unha nova oportunidade para as súas poboacións. O calentamiento global tamén pode abrir a posibilidade de colonización de cotas superiores, a condición de que as plantas hospedadoras das súas orugas consigan tamén colonizar estes enclaves.

 

Papilio machaon (Linneo, 1758) (Fig. 16 e 17)

Figura 16
Figura 17
Figura 18


Sobre o seu nome

 

Polo que atende a Macaón (Fig. 18), este foi fillo de Epíome e Asclepios (un hábil médico capaz de resucitar aos mortos, motivo polo cal Zeus matouno cun raio) e neto de Apolo e Coronis. Entre os seus irmáns, o máis interesante polo tema que nos ocupa sería Podalirio. Do mesmo xeito que o seu progenitor, Macaón era un gran sanador. Como pretendiente de Helena, e segundo narra Virgilio na Eneida, foi un dos ocupantes do gran cabalo que penetrou na cidade de Troya, onde finalmente faleceu.

 

Como se recoñece...

Especie de gran tamaño co bordo do á anterior de 3,0 a 4,2 cm. Os exemplares procedentes da primeira xeración son máis pequenos. As ás dianteiras están surcadas por conspicuas bandas e nerviaciones de cor negra que contrastan fuertemente con grandes superficies de amarelo intenso. A base do á é de cor negra. As ás posteriores presentan unhas rechamantes prolongaciones en forma de colas á altura da vena V4. Zona postdiscal das ás posteriores cunha franxa escura destacada, con abundancia variable de escamas azuis con brillo metálico. Ocelo vermello destacado na zona anal coa parte superior de cor azul. Reverso similar, pero menos contrastado. As femias generalmente son de maior tamaño.

 


Figura 19

Algo sobre a súa bioloxía....

Pode presentar ata catro xeracións nas laderas cálidas de baixa altitude, desde a primavera temprana ata outubro, pero en zonas altas só presenta dúas, en mayo-xuño e máis tarde en setembro, cando as larvas aínda poden consumir as súas plantas antes de que estas desaparezan. As orugas (Fig. 19) desta especie aliméntanse de varias especies de umbelíferas, preferentemente dos xéneros Foeniculum (hinojo), a baixa e media altitude, ou Ruta (rudas), en niveis medios e superiores. Estas larvas presentan o característico osmeterium desta familia, un órgano bífido e extensible situado sobre o protórax con función defensiva debido ás súas conexións glandulares. As crisálidas procedentes da segunda ou terceira xeración hibernan durante o periodo máis frío do ano, e ancóranse con fíos de seda a calquera sustrato que lle proporcione seguridade. Os imagos presentan un voo potente baseado en continuos aleteos e longos planeos en busca de fontes de néctar, ou en busca de femias.

Papilio machaon adoita ascender polas laderas por encima dos 2.000 m. de altitude, o cal probablemente teña a súa explicación nos movementos de individuos nados en laderas asolladas e vales húmidos de zonas máis baixas, onde crecen as súas plantas. A estas altitudes os machos adoitan presentar o comportamento de "hilltopping", mediante o cal levan a cabo prolongados voos ondulantes en torno aos pequenos promontorios das longas lomas de Sierra Nevada.

Distribución:

Papilio machaon é unha especie paleártica que presenta unha extensa distribución que inclúe Europa, o norte de África, parte de Asia e ata Canadá. Na Península Ibérica está ben repartida.

 

Entomoloxía cultural..

 

Na mitoloxía

Significado do símbolo (Psi) e a súa relación coa bolboreta.

O símbolo consta dunha bolboreta cuxo corpo constitúeo a letra grega "psi". A figura da bolboreta presenta un leve xiro con sentido dinámico. O símbolo reúne significados tradicionais (da mitología grega) e contemporáneos á vez. A palabra ? PSIGE? antes dos presocráticos significaba soamente "bolboreta".

A bolboreta é o símbolo escolleito para representar a Psique (A alma).

 


Figura 20

 

Na mitología grega, a deusa Psique aparecía representada artísticamente con ás de bolboreta (Fig. 20). Este feito está relacionado co nacemento do alma ou o espírito - como as orugas que saen da súa capullo, transformadas dunha criatura vinculada á terra, a unha entidade aérea, unha metáfora clásica. Para os gregos, un alma humana nacía cada vez que unha bolboreta saía da súa capullo. Diversas culturas miraron á bolboreta como símbolo de transformación, regeneración e voo. Almas levadas polas bolboretas da terra ao ceo, ou nalgúns casos, a crenza de que as mesmas almas regresaban á terra en forma de bolboreta.

Deusas con aspecto de bolboretas xurdiron en lugares tan distantes como a Creta minoica e cultura Tolteca de México. Algunhas destas deidades críanse personalizadas en certas especies de bolboretas en concreto, e eran consideradas como símbolos da beleza, o amor, as flores, e os espíritos dos mortos. Tamén ás veces considerábanse a representación das mulleres mortas durante o parto e os guerreiros caídos na batalla. No outro extremo do espectro, unha das deidades con forma de bolboreta de México na antigüidade foi a Deusa da guerra e o sacrificio humano.

A bolboreta non é un símbolo exclusivamente feminino. O emperador romano, Augusto, tivo a bolboreta como o seu símbolo persoal, e os guerreiros-sacerdotes dos pobos Popolucas de México lucían a bolboreta como motivo nos seus pectorales.

En chinés mandarín palabra bolboreta é "hu-tieh". Significa "70 anos", polo tanto, as bolboretas convertéronse nun símbolo para unha longa vida. Nesta cultura bolboretas tamén se converteron en representante dos homes novos no amor.

Na cultura xaponesa as bolboretas considéranse representativas das novas doncelas e a felicidade conyugal. Moitas familias xaponesas utilizan a crista da bolboreta como un bonito deseño.

Alemania ten unha moi singular crenza sobre as bolboretas. Como as bolboretas poden ser atopados a miúdo se cierne sobre o leite ou a mantequilla, asociáronse con bruxas tratando de roubar a crema. A palabra alemá para a bolboreta é "Schmetterling", que é en realidade deriva da palabra checa "de Smetana", que significa "crema".

 

Na filatelia.. (Figs. 21 a 27)

Figura 21
Figura 22
Figura 23
Figura 24
 
Figura 25
Figura 26
Figura 27
 

Non son poucos os países que emitiron series con imaxes dos nosos protagonistas. É o caso, por exemplo, de: Checoslovaquia, Corea, España, Xapón, San Mariño.

 

Na literatura (Figs. 28, 29)

Figura 28
Figura 29

"O Pantano das bolboretas" (Fig. 28). Novela de crecemento e suspense con sugerentes incursiones no fabuloso, O pantano das bolboretas mergulla ao lector nunha rara fascinación.

"No tempo das bolboretas" (Fig. 29). Narra a verdadeira historia das irmás Mirabal, consideradas auténticas heroínas na República Dominicana, pois apoiaron un intento revolucionario para derrocar ao cruel dictador Trujillo.

 

Na roupa e complementos …(Figs. 30, 31)

Figura 30
Figura 31

 


 

Para saber máis...

FERNANDEZ-RUBIO , F. 1990. Origen y distribución del género Zygaena Fabricius, 1775 Lepidóptera) en la Península Ibérica. Bol. San. Veg. Plagas, 16: 455-477
ROMO, H., GARCÍA-BARROS, E., MARTÍN J., YLLA, J. Y LÓPEZ M. 2012. Parnassius apollo. En: VV.AA., Bases ecológicas preliminares para la conservación de las especies de interés comunitario en España: Invertebrados. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Madrid. 65 pp.
ROMO, H., GARCÍA-BARROS, E., MARTÍN J., YLLA, J. Y LÓPEZ M. 2012. Parnassius mnemosyne. En: VV.AA., Bases ecológicas preliminares para la conservación de las especies de interés comunitario en España: Invertebrados. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Madrid. 47 pp.