BOLBORETA MONARCA

A bolboreta Monarca Danaus plexippus (L.) (Fig. 1) chamou poderosamente a atención de profanos e investigadores, e é probablemente unha das máis observadas, fotografadas, investigadas e citadas da bibliografía científica. A súa investigación contribuíu de forma significativa ao avance da teoría ecolóxica. Pola súa beleza, pola súa capacidade migratoria e biolóxica para o secuestro de alcaloides, é unha das bolboretas máis estudadas (Oberhauser et al, 2004).

 

A Monarca e a mitoloxía

O nome común "Monarca" foi publicado en 1874 por Nahuel L. Parada alegando que "é unha das máis grandes das nosas bolboretas, e cobre un vasto dominio". O seu nome común tamén o foi en honor do rei Guillermo III de Inglaterra. O Monarca foi unha das moitas especies orixinalmente descritas por Linneo no seu Systema Naturae de 1758. E foi colocado primeiramente no xénero Papilio. En 1780, Jan Krzysztof Kluk transfire o Monarca, como especie tipo, ao novo xénero: Danaus. Como a gramática do latín require que o epíteto específico e o nome xenérico concorden, non está claro se o xénero Coral provén de Danaus (grego), un mítico rei de Exipto e bisneto de Zeus ou se é unha versión masculinizada de Danaë, sobriño bisneto de Danaus. O nome da especie: plexippus, refírese a Plexippus, un dos 50 fillos de Aegyptus, e irmán xemelgo de Danaus.

 

“Os fillos de Danaus”

O Monarca (D. plexippus) reprodúcese en gran parte de Estados Unidos, Canadá e México. Cada verán prodúcese entre tres e catro xeracións en Estados Unidos e o sur de Canadá, pero só a última migra aos sitios de hibernación en México ou California. A época de apareamento é en primavera, durante a migración cara ao norte.


Figura 2

 

O apareamento nos sitios de hibernación comeza cando o macho suxeita as ás da femia coas súas patas dianteiras, o que parece un forcexo, mentres ambos os dous están a voar (Fig. 2). Este comportamento é diferente do que ten lugar nos sitios de reprodución dos Estados Unidos e Canadá, onde hai menos pugna. En ambos os dous casos, as parellas a miúdo caen ao chan e teñen que reiniciar o voo nupcial. O apareamento pode durar dende varios minutos ata 16 horas e o macho transfere o esperma e nutrientes á femia para que esta poida producir os ovos.

A femia deposita ao redor de 400 ovos (Fig. 3), estes dependen absolutamente da presenza das plantas hospederas das larvas, as Asclepias (Figs.3 e 4).

As larvas (Fig. 4) emerxen de 4 a 8 días despois da ovoposición. Estas aliméntanse e desenvolven de 9 a 15 quince días e a etapa de crisálida dura entre 8 e 14 días. Polo tanto e en xeral, da etapa de ovo ata a forma adulta transcorren ata 60 días en condicións moi frías e ao redor de 30 días en condicións cálidas. Aos 3 días de ter saído do botón, os adultos desenvolven órganos e 5 días despois, reprodúcense (Fig.5). O número de xeracións e o tempo de desenvolvemento entre unha xeración e outra dependen da latitude e as condicións climatolóxicas.

Figura 3
Figura 4

A media normal de vida do adulto varía de 2 a 6 semanas, non obstante conforme se achega o outono, nace unha xeración cunha lonxevidade de 8 a 9 meses ("xeración matusalén").

 

“A xeración Matusalén”

As bolboretas adultas reprodutivas viven de 4 a 5 semanas. Non obstante, unha das marabillas da bolboreta Monarca é a produción da "xeración Matusalén". Cando se achega o outono nos sitios de onde proveñen as bolboretas migratorias, nace unha xeración especial. Estas bolboretas non son iguais aos seus antecesores. A diferenza dos seus pais, avós, bisavós e tataravós que tiveron vidas efémeras dunhas semanas ou ata un mes, as bolboretas migratorias vivirán ata 7 ou 8 meses. Esta xeración efectúa a incrible proeza de voar dende Canadá e os Estados Unidos ata o centro de México e regresar. Unha vez de volta nos Estados Unidos, a viaxe continúa como unha carreira de relevos. Os descendentes, de curta vida (4 a 5 semanas), continúan a viaxe cara ao norte en varias xeracións.

 

Por qué migra a Monarca?

Un dos fenómenos máis sorprendentes na natureza é da migración e unha das máis asombrosas migracións é o da bolboreta Monarca. É inaudito que estes insectos poidan viaxar entre 2.000 e 4.500 km de ida e outros tantos de regreso.

Ao igual que diferentes especies de vertebrados (aves, mamíferos, etc.), a bolboreta Monarca de Canadá e os Estados Unidos migra a sitios onde as condicións climáticas son menos extremas. Os invernos son demasiado fríos nos sitios de reprodución. Non podería soportar as intensas nevadas, nin a falta de plantas das que se alimentan as súas larvas. Por iso, o Monarca realiza a viaxe migratoria de outono cara ao sur, onde ten maiores probabilidades de sobrevivir e a oportunidade de regresar aos sitios de reprodución ao norte do continente Americano para dar lugar ás próximas xeracións de adultos reprodutivos que completarán o seu ciclo anual.

A "xeración Matusalén" do Monarca emprende a súa viaxe cara ao sur cos depósitos de graxa que almacenou durante a súa etapa larvaria. Ao longo da viaxe consume o néctar de órelas convertendo o alimento en reservas enerxéticas que se suman ás adquiridas durante a súa etapa de larva e que lle permiten sobrevivir á hibernación, cando non se alimenta.


Figura 5

 

Rutas Migratorias (Figs. 6 y 7)

Percorren ao redor de 120 quilómetros por día e realizan a súa viaxe en 33 días, aproximadamente. A finais de marzo, cando alcanzan a súa madureza, emprenden a súa viaxe de retorno aos países do norte.

Existen tres tipos de movementos migratorios: as bolboretas que se encontran no oeste das Montañas Rocallosas migran a California, Estados Unidos; as que se localizan no sueste de Canadá e nordés de Estados Unidos migran cara a Michoacán e o Estado de México, a terceira ruta migratoria tamén dende a zona dos Grandes Lagos desprázase cara á Península de Yucatán. Dos tres movementos, é o máis importante polo número de individuos, é o que chega ata os bosques do centro de México. Entre febreiro e marzo, as bolboretas aparéanse para iniciar a viaxe de regreso ao norte. No camiño nacerán novas xeracións.

 


Figura 6

Cabe mencionar que non todas as bolboretas Monarcas migran, hai poboacións ao longo das zonas tropicais de América e o Caribe que se aparean continuamente e permanecen no mesmo lugar todo o ano.

 


Figura 7

 

A espectacularidade das concentracións invernais desta especie nos bosques de México son coñecidos grazas ao esforzo empregado en seguir as súas rutas migratorias. A poboación que ocupa o leste de Norteamérica migra cara ao sur para pasar o inverno concentrada en pouco máis dunha ducia de sitios montañosos de México, descubertos en 1975. Dende alí migran cara ao norte durante a primavera depositando ovos sobre as súas plantas nutricias, de forma que os seus descendentes continúan migrando e así alcanzan progresivamente o límite norte da súa distribución que alcanza o sur de Canadá, para retornar durante o outono seguinte aos mesmos lugares de invernada en México. En cambio, a poboación de Monarcas ao oeste das Rocosas ten os seus lugares de invernada en California.

 

"Os palacios de inverno" (Figs. 8 y 9)


Figura 8

Os bosques onde hiberna a bolboreta Monarca son parte dos ecosistemas mornos de México. Os bosques mornos distribúense nas altas montañas de México (altitudes maiores de 2.750 m), incluíndo as Serras Nais (Oriental, Occidental, do Sur) e o Eixe Volcánico Transversal. Estas montañas están cubertas principalmente por bosques de aciñeira con varias especies (Quercus laurina, Q. acutifolia, Q. rugosa, Q. castaranea, Q. obtusata, Q. salicifolia, Q. crassifolia) ata os 2.900 m, de piñeiro-aciñeira e de piñeiro (Pinus pseudostrobus, PÁX. oocarpa, PÁX. michoacana, PÁX. rudis, PÁX. teocote, PÁX. ayacahuite, PÁX. hartwegii) entre os 1.500 e 3.000 m, e de oyamel (Abies relixiosa) entre os 2.400 e 3.600 metros. Outras asociacións con menor representación son o bosque de cedro (Cuppresus lindleyi) entre os 2.400 e 2.600 m. Tamén existen na área matogueiras de xenebreiro ou xenebreiro (Juniperus deppeana, J. monticola) e pradarías (Potentilla candicans).

Durante a tempada de hibernación, as bolboretas protéxense do descenso de temperatura e a depredación refuxiándose na vexetación baixa. Forman grandes colonias que voan en fervenza para escorrentar os depredadores.


Figura 9

 

Como se orientan?

Neurobiólogos da Escola Médica da Universidade de Massachusetts (EUA) deron co mecanismo que guía as bolboretas Monarca (D. plexippus) cara ao seu único destino. A clave reside nas súas antenas, o que proporciona unha perspectiva nova do papel que estas desempeñan na migración. "Sabiamos que as antenas do insecto son un órgano extraordinario, responsable de percibir non só olores, senón tamén a dirección do vento e mesmo a vibración do son". Reppert e os seus compañeiros Christine Merlin e Robert J. Gegear demostran que as antenas das bolboretas, antes consideradas detectores primarios do olor, son "necesarias para a orientación con respecto ao sol, unha función importante que se cría aloxada unicamente no cerebro do insecto," afirman os autores.

Nos estudos anteriores demostrábase que "as bolboretas usan o seu reloxo circadiano, unha especie de temporizador interno como o que controla o noso ciclo sono-vixilia, para corrixir a orientación do seu voo e manter un rumbo constante cara ao sur, mesmo aínda que o sol varíe a súa posición no ceo", explica Reppert.

 

Alimentación (Figs. 10 y 11)

Figura 10
Figura 11

No estadio larval aliméntase das follas do xénero Asclepias. Esta planta contén glicósidos que asimila a larva e resulta desagradable para quen a inxira. As súas cores son unha advertencia do seu mal sabor, e deféndenas dos seus depredadores herbívoros. Só algúns paxaros, como os pimpíns e as calandras se alimentan delas. Os adultos adquiren unha segunda defensa química (os alcaloides) das flores da familia Asteraceae. As investigacións do Dr. L. Brower, demostraron que 12 especies de aves, vomitaron ao morder as bolboretas Monarca. A mala experiencia, condiciónaas a excluílas da súa dieta. Na etapa adulta, a bolboreta Monarca aliméntase do néctar de diversas flores, entre elas o algodonciño, o trevo e o cardo.

 

Distribución

Canadá, Estados Unidos e México. Dende o século XIX existen citas da súa presenza en illas do Caribe e Hawai; tamén en Australia, Nova Zelandia, e Indonesia. A súa presenza na marxe oriental do Atlántico é coñecida tamén dende o século XIX. Nas Illas Británicas existen dende 1876 citas esporádicas de exemplares observados ou capturados en localidades costeiras e cuxa chegada foi relacionada con migracións excepcionais de Monarcas no continente americano e coa ocorrencia de ventos favorables, que poden trasladar á bolboreta ata Europa en catro días.

As primeiras citas de D. plexippus (L.) na Península Ibérica que coñecemos corresponden aos arredores de Porto en Portugal e tamén a Xibraltar.

A primeira cita en España peninsular corresponde a Cádiz e remóntase a 1963, pero a partir de finais dos anos 70 cítase repetidamente a presenza desta especie na Península Ibérica. Por un lado existen diversas citas confirmadas de bolboretas observadas ou capturadas nas costas de Galicia, que se interpretaron como individuos migradores procedentes de América.

 

Ameazas

Os ovos e as larvas teñen unha alta taxa de mortalidade, máis do 90%. As posibilidades de que alcancen a adultez plena son moi reducidas. Os factores responsables da mortalidade de ovos e larvas inclúen factores ambientais, como a presenza de praguicidas e condicións climatolóxicas desfavorables. Os ovos non eclosionan en condicións sumamente secas e as temperaturas superiores a 36 °C resultan letais. O impacto que tales temperaturas teñen nas bolboretas vese magnificado polo seu efecto nas plantas, xa que as condicións extremas que afectan a saúde e a supervivencia das asclepias perturban, indirectamente, estes insectos. A súa principal ameaza é a perda e redución do seu hábitat. A talla de árbores incrementa o risco de depredación, limita a superficie de repouso e a exposición aos elementos naturais é maior, incrementándose a mortaldade.

 

Insecto emblemático

Converteuse no máis popular en América, onde é o insecto emblemático de polo menos sete estados. A bolboreta Monarca é en EUA, o insecto do estado de Texas e a bolboreta do estado de Minnesota. Foi nomeada en 1989 o insecto nacional dese país e é así mesmo o insecto nacional de Canadá.

 

Algunhas lendas

Ao redor da bolboreta Monarca existen varias lendas indíxenas, unha delas di que son as almas dos nenos que morreron e regresan, curiosamente as bolboretas comezan a chegar aos seus santuarios de inverno o 2 de Novembro, data en que se conmemora o "Día de Mortos". Outra lenda conta que: fai miles de anos uns indígenas decidiron emigrar desde as montañas Rocallosas ata o centro da República Mexicana. O inverno alcanzounos e debido ao intenso frío, os máis débiles non puideron continuar a viaxe. A pesar da dor que lles causaba, os mozos decidiron abandonalos á súa sorte. Para resistir o frío os nenos e anciáns cubríronse coa resina das árbores e de polen. Entón, apareceu o seu deus e compadeciéndose deles converteunos en bolboretas para facilitarlles a localización dos seus familiares. Foi así como estas bolboretas iniciaron a súa migración a México, atopando nos piñeiros dos bosques de Michoacán a representación dos seus pais, que cada ano espéranos cos brazos abertos.

 

A bolboreta Monarca na la pintura (Fig.12)


Figura 12

"Barco de bolboretas" (S. Dalí, 1920). Os insectos, formarían parte do imaxinario daliniano como unha entidade destrutora natural e, tal como explicou nas súas memorias, viña determinada por un recordo de infancia.

 

Na filatelia e numismática (Figs.13, 14, 15 y 16)

Figura 13
Figura 14
Figura 15

Nun bo número de selos postais e moedas (México) de Canadá, México e USA, a bolboreta Monarca, é a protagonista destes. Nalgún dos casos, (México, 1988) represéntase a bolboreta Monarca (D. plexippus Linneo) en distintas etapas do seu desenvolvemento e tamén o adulto.

Na roupa e complementos…(Figs. 17,18)

Figura 16
Figura 18
Figu8ra 19

Nas figuras previamente indicadas, reflíctese unha pequena mostra da utilización da imaxe da bolboreta Monarca como elemento principal ou decorativo.

 



Para saber máis...

Lavoie, B. and Oberhauser, K. 2004. Compensatory Feedingin Danaus plexippus (Lepidoptera: Nymphalidae) in Responseto Variationin Host Plant Quality. Environmental Entomology, 1064-1069 Brower, L.P. 1999. Para comprender la migración de la mariposa Monarca 1857-1995. México. Disponible en internet.
www.ine.gob.mx/ueajei/publicaciones/consultaPublicacion.html?id_pub=121&id_tema=&dir=Consultas Luna, T. and Dumroese, R. K. 2013. Monarchs (Danaus plexippus) andmil kweeds (Asclepias species). Native Plants, 14 (1):6-15
Oberhauser, K. S. y M. J. Solensky. 2004. The Monarch Butterfly: Biology and conservation. Cornell University Press. Ithaca, New York.
Steven M. Reppert et al.2009. “Antennal circadian clocks coordinate sun compass orientation in migratory monarch butterflies” Science, 25:
Urquhart, F. A. 1976. Found at last: the monarch’s winter home. National Geographic 150: 160-173.